O nama


Konjički klub „Bojčin“ osnovan je 2005. godine. Nalazi se u Progaru, opština Surčin, na obodu Bojčinske šume, u blizini reke Save. Zahvaljujući tome, polaznici škole jahanja, rekreativni jahači i turisti mogu da uživaju u jahanju i druženju sa konjima u prirodi, daleko od gradske vreve, a na svega tridesetak kilometara od centra grada.

Uzgoj Lipicanera
Klub je nastao iz velike ljubavi prema Lipicanerima i od svog osnivanja se bavi uzgojem konja ove rase i njihovom selekcijom na osnovu eksterijera, naravi i rezultata na takmičenjima u zaprezi. Cilj kluba je bio da se nabavi kvalitetan genetski materijal i pažljivim uzgojem i strogom selekcijom obezbedi kvalitetan podmladak.

Krajem 2008. godine uvezli smo sa matične ergele „Lipice“ pet grla, tri kobile i dva pastuva, radi osvežavanja krvi i poboljšanja kvaliteta sportskog Lipicanera. Lipicaner je snažan, skladan, inteligentan, svestran i vredan konj, izuzetno atraktivnih hodova – i upravo te osobine treba ohrabrivati u uzgoju. Konji koji po temperamentu, karakteru, hodovima , eksterijeru ili rezultatima u jahanju i zaprezi ne odgovaraju standardima rase isključuju se iz uzgoja. Iz konjičkog kluba „Bojčin“ poteklo je mnogo kvalitetnih mladih grla, a najbolja su zadržana radi daljeg uzgoja.
Škola jahanja
U toku 2012. godine u klubu je osnovana škola jahanja i drugi programi za decu i odrasle. Lipicaneri su poslušni, vredni i inteligentni, tako da su, uz adekvatno školovanje, veoma pogodni za raznovrsne programe. Jedna od osnovnih misija kluba jeste vratiti čoveka prirodi. U poslednjih nekoliko decenija primetno je otuđenje od prirode. Smatra se da je to uzrok prekomernog stresa i posledičnih hroničnih oboljenja. Znamo da nam užurbani gradski život često ne dozvoljava da predahnemo, odmorimo se i opustimo, a nagomilane obaveze nas pritiskaju i remete san. Odvajanje od prirode je uzrok i mnogobrojnih problema kod dece (alergijska oboljenja, astma, poremećaj pažnje i koncentracije, usporen razvoj govora i motorike, teškoće u učenju...). Zato želimo da što više ljudi stekne naviku da odvoji vreme za boravak u prirodi, da decu rastu uz konje i razvijaju duh na pravi način.

Škola jahanja i drugi programi se odvijaju u prirodnom ambijentu, i to je njihova najveća vrednost.

Klub je posebno ponosan na svoje programe za decu koji su prilagođeni uzastu i posebno osmišljeni da kombinuju sportsku aktivnost sa edukativnim i kreativnim sadržajima. Trudimo se da deci pružimo najviše što možemo: zabavu, školu jahanja, igre na konju za razvoj motorike i logičkog mišljenja, teoretsko znanje o konjima i konjičkom sportu, i da uz sve to negujemo sportski duh i razvijamo empatiju i ljubav prema konjima i prirodi.

U konjičkom klubu „Bojčin“ ne uživaju samo deca; uz konje svako nekako uspe da pronađe ono što mu je potrebno. Nervozni mir, umorni snagu, tužni radost, svako neki novi pogled na svet, novi pristup problemima i način da postane bolja osoba. To je najveća čudnovatost i najdragocenija osobina našeg prijatelja – konja.