Lipicaner


Rasa Lipicaner potiče iz XVI veka. U to vreme je Habzburška monarhija vladala velikim delom Evrope. Habzburški car, Maksimilijan II, želeo je da ima snažne i elegantne konje koji će nositi vojnike u boj, ali ujedno i biti dovoljno lepi i atraktivni da vuku carsku kočiju. Tako je njegov brat, nadvojvoda Čarls II, osnovao ergelu Lipice, na teritoriji današnje Slovenije. Koristeći španske, italijanske, nemačke i arapske konje, stvorio je novu rasu. Osnovane su linije koje su se održale i do danas, i koje su dobile imena po pastuvima – začetnicima rase.

Pluto - izvorni danski pastuv, sivac, oždrebljen 1765. u ergeli Frederiksborg.
Neapolitano - izvorni napolitanski pastuv, riđan, oždrebljen 1790.
Conversano - izvorni napolitanski pastuv, vranac, oždrebljen 1767.
Maestoso - sivac, oždrebljen 1773. u ergeli Kladruby.
Favory - riđan, oždrebljen 1779. u ergeli Kladruby.
Siglavy - sivac, izvorni arapski konj oždrebljen 1810.


Uz ovih šest linija, koje su stvorene u Lipici, postoje još dve koje su nastale kasnije: hrvatska linija Tulipan i mađarska linija Incitato. Ove dve linije nisu zastupljene u Lipici.

Pored linija pastuva, postoji i 18 rodova kobila, od kojih je 15 zastupljeno u Lipici. Lipicaner je zaista ispunio sve želje habzburškog cara. Ovaj konj je snažan, hrabar i vredan, veoma inteligentan, čisto bele dlake, elegantne građe i izuzetno lepih hodova. Zahvaljujući tim osobinama, ubrzo je potisnuo španske rase u plemićkim zapregama i školama jahanja, pa je tako stigao i u Beč.

Bečka škola jahanja je najprestižnija škola visoke dresure na svetu. U atraktivnim predstavama koriste se isključivo pastuvi rase Lipicaner. Ako posetite Beč, ne zaboravite da potražite Bečku školu jahanja, u samom centru grada. Lipicaneri će vas zadiviti, čak i ako niste preterani ljubitelji konja.

Lipicaner je danas veoma cenjena rasa za dresuru i zapregu, ali može da vam priušti i radosti jahanja kroz prirodu, galopa kroz talase, skoka preko prirodnih prepreka i raznih drugih avantura.
Ako ga volite i poštujete, on će umeti da vam uzvrati istom merom.
Zanimljivosti o Lipicanerima:
Lipicaneri su kasnostasna rasa. Smatraju se fizički potpuno zrelim tek u uzrastu od 6 godina.
Lipicaneri se rađaju crni ili dorati, i svake godine postaju sve svetliji, da bi im između 6. i 8. godine dlaka bila potpuno bela. Izvestan procenat konja ostaje tamne dlake. U Bečkoj školi jahanja, u svakoj predstavi pojavljuje se barem jedan crni Lipicaner, u znak sećanja na dane kada nisu svi konji u rasi bili biserno beli.